Exotklinikken - Specialservice for eksotiske dyr
Eksotiske dyr betyder i denne sammenhæng familiedyr, der ikke er hund og kat. Dette inkluderer små pattedyr (gnavere, kaniner, pindsvin, asiatiske pungflyveegern og ildere), fugle og krybdyr. Disse dyr er meget forskellige fra hund og kat, og derfor kræver det specialviden at tage sig af dem.
Hvornår skal mit eksotiske dyr tilses?
Syge dyr: Hvis du oplever at dit dyr ændrer adfærd, spiser mindre, producerer mindre afføring eller er mindre aktivt end det plejer, skal dyret tilses med det samme. Da eksotiske dyr er dygtige til at skjule sygdom, er de ofte meget dårlige når de først viser den mindste ændring i adfærd. Det anbefales derfor at dyret tilses hurtigst muligt og inden for få timer for at øge chancen for overlevelse.
Raske dyr: Det anbefales at alle eksotiske dyr for foretaget et sundhedseftersyn minimum en gang om året. Langt de fleste sygdomme hos eksotiske dyr kan forebygges med tilpasset rådgivning om kost og pasning at netop dit eksotiske dyr. Tidlig opdagelse af sygdomme ved sundhedseftersyn øger desuden chancen for at dit dyr kan helbredes.
Hvordan kommer mit dyr til Exotklinikken?
Du har mulighed for at anvende Exotklinikken som dit eksotiske dyrs primære dyrlæge. Det betyder at både dit dyrs sundhedseftersyn og konsultationer ved mistanke om sygdom kan foregå i Exotklinikken. Mange eksotiske dyr bliver desuden henvist hertil fra egen dyrlæge, hvis denne skønner, at der er brug for en dyrlæge med mere specialiseret viden. Exotklinikken er åben hver formiddag i hverdagene. Ved akut sygdom kan dit dyr tilses i skadestuen døgnet rundt til stabilisering, mens videre udredning foretages i hverdagene.
Hvad kan du forvente?
Da dyrehospitalet er et undervisningshospital under Københavns Universitet, vil du sædvanligvis blive modtaget af en dyrlægestuderende, der vil interviewe dig om dit dyrs sygehistorie. Da fodring og pasning er meget betydningsfuldt for dit dyrs helbred og risiko for sygdom, vil du blive spurgt detaljeret ind til dette. Det er en stor hjælp hvis du på forhånd har udfyldt et skema vedrørende dit dyrs pasning og medbringer dette. Herefter vil dyrlægen lave en klinisk undersøgelse, og sammen med dig og de studerende lægge en plan for evt. videre undersøgelser og behandling.
Hvad kan Exotklinikken gøre for mit eksotiske dyr?
Eksotiske dyr har som udgangspunkt de samme muligheder for avancerede specialundersøgelser som hunde og katte. Der kan i nogen tilfælde være begrænsninger når dyrene er meget små (fx kælemus).
Eksempler på behandlinger:
- Sundhedsundersøgelser med fodring og pasningsrådgivning
- Vægtklinikken for overvægtige og undervægtige eksotiske dyr
- Vaccination af kaniner og ildere
- Tandbehandling for små pattedyr og øgler
- Neutralisering
- Adfærdsrådgivning
- Udredning og behandling af problemer med urinveje, hud/fjer/skæl, mave-tarm, ører, øjne, lever, kønsorganer mv.
- Behandling af knuder
- Næbkorrektioner
- Analyse af blandt andet blod, urin, afføring
- Stabilisering af dit akut syge dyr
Hvorfor vil syge eksotiske dyr ofte blive indlagt?
Mange eksotiske dyr vil være gode til at skjule at de er syge. Derfor er de ofte mere syge når de først kommer til dyrlægen. Dette betyder at syge eksotiske dyr oftere har behov for at blive indlagt til behandling.
Hvorfor vil mange syge eksotiske dyr blive stabiliseret inden de bliver opereret?
Når små pattedyr og fugle bliver syge bliver de ofte dehydrerede, mave-tarmkanalen går i stå, og de bliver kolde. Dette er en kritisk tilstand som hurtigt skal behandles. Hvis det syge dyr bedøves med det samme for at fjerne eksempelvis smertefulde tandspidser, er risikoen for at dyret dør under bedøvelsen meget stor, da dyrets evne til blandt andet at holde varmen sænkes når dyret bedøves. Det er derfor i dit syge dyrs interesse at blive stabiliseret, hvilket betyder at kropstemperatur og væskebalance normaliseres, samt at dyret får hjælp til at spise. Dette betyder at dit dyr er meget bedre rustet til at klare bedøvelsen, når det eksempelvis skal bedøves for at blive opereret.
Hvad skal jeg gøre med mit syge eksotiske dyr indtil konsultationen?
Fugle: sørg for varme og ro. Hvis fuglen er vant til at blive håndteret og ikke stresser over det, kan du give lidt vand med en sprøjte.
Krybdyr: Sørg for at dyret har adgang til de temperaturer der passer til arten, med mulighed for at søge under varmelampe.
Små pattedyr: Undgå at give dyret assisteret fodring før dyret er tilset af en dyrlæge. Sørg for at dyret er varmt. Dyret må spise selv, hvis det har lyst.
Hvad skal du have med til konsultationen?
Afføring: Du bedes opsamles den sidste afføring i en pose. For krybdyr og fugle opsamles afføringen i en lufttæt pose så den ikke tørrer ud.
Foder: Hvis du kommer med et eksotisk kæledyr der skal blive på hospitalet i løbet af dagen til undersøgelser, eller du kommer med et sygt dyr, anbefaler vi at du medbringer noget af dit dyrs normale foder, inklusive godbidder.
Selskab: Kaniner og gnavere der normalt bor sammen med andre, har bedst af at have de andre dyr med som selskab. Både under transporten og hvis de skal indlægges. Dette mindsker stress, og risikoen for at dyrene bliver uvenner når de har været skilt ad.
Nuværende medicin og fodertilskud
Fugle og krybdyr: billeder af bur, varme/UV lamper, foder, fodertilskud
Udfyldt pasningsskema: Der udfyldes et pasningsskema for dit dyr, som medbringes i enten printet eller elektronisk form ved undersøgelsen.
Pasningsskema kanin
Pasningsskema marsvin, chinchilla, degu
Pasningsskema krybdyr
Pasningsskema fugl
Pasningsskema pindsvin
Pasningsskema fritte
Pasningsskema rotte, mus
Pasningsskema øvrige
Transport af dit eksotiske dyr?
Krybdyr: Sørg for dyret er varmt under transporten. Dette kan gøres med hjemmelavede varmedunke (fx vandflasker med varmt vand). Sørg for at dyret ikke kan komme til at brænde sig på varmedunken.
Fugle: Transporteres i en transportkasse. Sørg gerne for varme under transporten. Der lægges et rent stykke plastik (fx en plasticpose) i bunden af buret under transporten – for at lette opsamling af klatter til undersøgelse. Der kan med fordel lægges et håndklæde over kassen.
Små pattedyr:
Kanin/gnaver: hvis dyret er vant til at bo sammen med andre, er det er en god ide at tage de andre dyr med i transportkassen. Dette mindsker stress for dyrene, og risikoen for at de bliver uvenner når de kommer hjem igen. Sørg for grønt og hø under transporten.
Der kan med fordel lægges et håndklæde over kassen, og sørge for varme under transporten.
Kontaktinformation
Der kan bookes tid i Exotklinikken via vores reception på tlf. 3533 2930 hverdage mellem 8.30-15.30. Dyrlæger der ønsker at henvise en patient har mulighed for at kontakte receptionen på telefon eller henvisningsformular for dyrlæger.