Hudsygdomme

Dermatologi (hudsygdomme)

Kontakt
Dermatologiklinikken har åben for modtagelse mandag til torsdag og kan kontaktes via dyrehospitalets reception på tlf. 35 33 29 30 fra kl. 08.00-16.00 alle ugens dage.

For kollegaer der ønsker at henvise en patient til hudklinikken henvises til vores henvisningsformular for dyrlæger.

Hvad er Dermatologi?
Huden er kroppens største organ. Det er også det mest synlige organ, hvorfor hudproblemer hos vores kæledyr ofte er tydelige. I specialservice for dermatologi ser vi alle slags sygdomme som optræder i huden, herunder infektiøse hudlidelser, (f.eks. bakterier, svamp, parasitter), øreproblemer, allergiske hudlidelser, stofskifte- og autoimmune lidelser der omfatter huden samt visse typer af hudkræft.

Hvem er vi?
I hudklinikken er vi fire dyrlæger tilknyttet, hvoraf dyrlæge Mette Schjærff er serviceansvarlig. Desuden har vi tre veterinærsygeplejersker tilknyttet på skift i denne service. Da vi er et undervisningshospital vil vores patienter blive undersøgt af både dyrlægestuderende og en dyrlæge for at fremme en god læring af landets kommende dyrlæger. Vi tilstræber altid, at dyrene føler sig trygge og at du som dyreejer bliver mødt med en venlig og professionel atmosfære.

Hvordan foregår konsultationen?
Der afsættes typisk 1 time til alle nye konsultationer i dermatologiservice. Der vil f.eks. blive spurgt indgående ind til dyrets symptomer og tidligere behandling for at optimere en korrekt diagnose og målrettet behandling.

Eksempler på spørgsmål i konsultationen:

  • Opleves kløe eller er der ingen kløe forbundet med læsionerne?
  • Hvor længe har problemet har stået på?
  • Har der været lignende problemer tidligere?
  • Hvad er effekt af nuværende og evt. tidligere behandling? (inkl. navnet på behandling)?
  • Hvad er navnet på det foder (og godbidder) som dyret spiser (også gerne tidligere foder)?

Ved konsultationen undersøges huden på patienten grundigt og der foretages ofte indledende tests i mikroskopet, hvor der afgives svar samme dag. Dette omfatter især tapetest, hudskrab, hårpluk, kæmning, øresvab og celleprøver (også kaldet cytologi).

Ud fra det kliniske samt dagens mikroskopiske fund tages stilling til behandling og videre plan. Ofte kræves yderligere udvidede undersøgelser som f.eks. dyrkning fra huden, blodprøve til allergimåling (IgE måling), priktest, hudbiopsier (vævsprøver) og blodprøver til organværdier. Disse kan enten udtages samme dag eller ved næste kontrol afhængig af vurdering. Ved procedurer som kræver fuld narkose (hudbiopsier, priktest, øreskylning/videootoskopi/CT scanning) vil dette typisk ikke foregå samme dag, men blive booket til en senere aftalt dag. 

Forskning
Dermatologi har en klar målsætning om aktiv deltagelse i både national og international forskning for at bidrage og forbedre sundheden inden for hudlidelser hos vores kæledyr. Vi værdsætter derfor meget den deltagelse vi oplever fra vores patienter og kæledyrsejere i vores forskning. I tilfælde af et forskningsprojekt, adspørger vi altid om tilladelse først til brug af resultaterne i forskningen. Alle data er anonyme.