Onkologi
Afdeling for veterinær onkologi undersøger, diagnosticerer og behandler hunde og katte med mistanke om- eller med allerede diagnosticerede kræftsygdomme. Hospitalet råder over alle former for gængse diagnostiske metoder til udredning af kræftsygdomme. Vi tilser både hunde og katte henvist fra praktiserende dyrlæger og efter direkte kontakt fra ejer uden henvisning fra egen dyrlæge.
Henvisning eller bestilling af konsultationstid i veterinær onkologi
Henvisninger foretages fra egen dyrlæge via vores henvisningshjemmeside. Ved ønske om konsultation i veterinær onkologi uden forudgående henvisning, kontaktes hospitalets reception på 35332930.
Hvad sker der den dag, din hund/kat har tid til undersøgelse?
Du vil på undersøgelsesdagen blive mødt af en dyrlægestuderende samt en dyrlæge og en sygeplejerske med særlig erfaring indenfor kræftsygdomme (onkologi). Inden besøget vil dyrlægen have læst og gennemgået eventuelt materiale fra henvisende dyrlæge, som har henvist din hund eller kat til os.
Dyrlægen og de dyrlægestuderende vil spørge ind til dit dyrs sygdomshistorik. Din hund/kat vil herefter få foretaget en klinisk undersøgelse, hvorefter dyrlægen stilling til, om der er brug for videre undersøgelser så som blod- og urinprøver, celleprøver, røntgenbilleder osv. Disse opfølgende undersøgelser vil i nogle tilfælde blive foretaget i direkte forlængelse af det første besøg og vil i andre tilfælde planlægges på efterfølgende dage.
Information til henvisende dyrlæge
Den praktiserende dyrlæge, som har henvist dit dyr til veterinær onkologi, vil efterfølgende få tilsendt en redegørelse, hvor vi informerer om undersøgelsesresultater og eventuel behandling af din hund/kat.
Overordnet målsætning
Det er vores mål at skabe et miljø, hvor du og din hund/kat oplever at møde et professionelt team i en afslappet og venlig atmosfære. Vi tilstræber at overholde alle tidsaftaler, men håber på din forståelse i de tilfælde, hvor alvorligt syge patienter og travlhed giver anledning til ventetid.
Kræft er en tilstand, hvor nogle af kroppens celler begynder at dele sig og vokse ude af kontrol. Normalt er celler underlagt en række avancerede mekanismer, der sikrer en passende væksthastighed, men kræftceller har undergået en række forandringer, der modvirker den normale vækstkontrol. Kræft er den hyppigste sygdomsrelaterede dødsårsag hos hund og kat.
Alle kæledyr kan udvikle tumorer (knuder). Disse kan være godartede (benigne) eller ondartede (maligne). Ondartet er ensbetydende med kræft. De godartede tumorer adskiller sig fra de ondartede ved ikke at invadere omkringliggende væv og ved ikke at sprede sig til andre organer (metastasering). Som udgangspunkt kan det kun afgøres, om en tumor er godartet eller ondartet efter undersøgelse af en celle- eller vævsprøve fra tumoren.
Mange tumorer kan diagnosticeres ved en celleprøve alene (finnålsaspirat), mens andre kræver en vævsprøve (biopsi). Såfremt der er tale om en ondartet tumor, vil man ofte lede efter tegn på spredning til eksempelvis lymfeknuder eller lunger inden en eventuel behandling planlægges. Dyret kan undersøges for spredninger med eksempelvis ultralydsscanning, celleprøver eller røntgenbilleder.
Behandlingen af kræft hos familiedyr har mange ligheder med behandlingen af kræft hos mennesker. Der er dog også væsentlige forskelle. Udgangspunktet for behandling af kræft hos kæledyr er at opnå god livskvalitet og smertefrihed. De fleste kæledyr med kræft vil blive behandlet med operation alene (kirurgi), mens en mindre gruppe af kæledyr behandles med eksempelvis kemoterapi eller stråleterapi. Dette forudsætter dog, at dyrets gode livskvalitet kan opretholdes eller endda forbedres under et behandlingsforløb.
Universitetshospitalet for Familiedyr har faciliteter til behandling med kirurgi, kemoterapi og elektrokemoterapi, mens behandling med stråleterapi enten kræver henvisning til udlandet, eller at hunden inkluderes i et forskningsprojekt, hvor strålebehandling indgår.