1. december 2022

Nytårsangst hos hund og kat

Er din hund eller kat bange for fyrværkeri?

Nytåret er for nogle hunde- og katteejere den periode på året, som de gerne ser overstået hurtigst muligt! De firbenede er skrækslagne, og det tager glæden fra alle. Frygten skyldes til dels at hunde og katte har en naturlig frygt for ukendte, høje lyde, samt faldne objekter fra himlen. Denne frygt er egentlig fornuftig nok og kan potentielt redde dem fra farlige situationer i naturen.  Vores opgave er derfor, at mindske denne naturlige frygt. Dette kan gøres ved hjælp af tilvænning til disse lyde, såkaldt lyd-desensibilisering. Dette gøres som regel ved hjælp af lydtræning og er en langvarige proces, som skal påbegyndes minimum 3 måneder inden nytårsaften. Det er herudover muligt at forsøge at mindske frygten ved hjælp af håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin.

Gode råd hvis din kat er bange for fyrværkeri:

  • Skru op for radioen, lad al lys være tændt og træk gardinerne for.
  • Lad katten gemme sig i et skab eller i et rum uden vinduer, hvis det er en mulighed i dit hjem
  • Det er herudover muligt at forsøge at mindske frygten ved hjælp af håndkøbsmedicin
  • Der er ingen receptpligtig medicin til katte som er effektiv

Gode råd hvis du har en hund, som er bange for fyrværkeri:

  • Prøv ikke at trøste hunden, den bliver blot mere bange hvis den fornemmer du også reagerer på det. Vis din værdighed som en god leder ved at undlade, at komme med nogen som helst reaktion på fyrværkeriet
  • Skru op for radioen, lad al lys være tændt og træk gardinerne for.
  • Nytårsaften SKAL hunden være i snor når den er udendørs. Luft den ikke senere end kl. 16 og ikke omkring kl. 24, hvor himlen falder ned!
  • Blokér brevsprækken
  • Det er herudover muligt at forsøge at mindske frygten ved hjælp af håndkøbsmedicin

Er hunden meget bange kan du få receptpligtig medicin, som virker beroligende på din hund. Det kan være individuelt hvilken dosis der giver den bedste virkning, så det er en god idé at prøve det af et par dage forinden, så du sikrer dig det bedste resultat af medicinen nytårsaften.

Du er velkommen til at kontakte dyrehospitalet på hverdage mellem 8.30 og 15.30 for yderligere vejledning. Vær opmærksom på at udlevering af receptpligtig medicin kræver at vi har det fornødne kendskab til din hund. Det kan derfor være nødvendigt med en konsultation, hvor vi kan undersøge din hund, før du kan få medicinen udleveret. Sørg derfor for at kontakte dyrlægen i god tid - gerne i starten af december – så alt er klart og afprøvet inden nytårsaften.

Godt Nytår til to- og firbenede!