Overvægt og sukkersyge hos kat

Behandling af diabetes hos overvægtige katte

Projektnavn:

Betydningen af kontrolleret kalorierestriktion under veterinær supervision for remission hos overvægtige katte med sukkersyge (diabetes mellitus). Ejerinformation om projektet kan hentes som pdf herfra siden.  

Patienter til studiet:

Vi søger overvægtige katte som er diagnosticeret med sukkersyge inden for 5 måneder, er i behandling med insulin, samt ikke i risiko for anden livstruende sygdom

For katte der kan inkluderes i studiet betaler vi et helt års konsultationer, blodprøver og urinanalyse for at kontrollere kattens sukkersyge. Ydermere donerer studiet en specialfremstillet diabetes diæt, glukometer (alpha track), foderautomat (Surepet microchip feeder), kattevægt, samt dedikeret opfølgning og rådgivning af specialister indenfor ernæring og diabetes.

Formål med projektet:

Målet med projektet er med diæt med eller uden vægttab, at opnå bedre blodsukkerkontrol, og dermed forbedre livskvaliteten hos overvægtige katte med sukkersyge. For nogle katte vil det betyde, at de ikke længere har behov for daglige insulinbehandlinger og hyppige dyrlægebesøg.

Sukkersyge er en hyppig stofskifte lidelse hos kat og minder på mange måder om menneskers type 2 sukkersyge. Fællestrækkene er blandt andet fedme og insulinresistens, samt nedsat evne til at producere insulin. Insulin er et hormon, som produceres i bugspytkirtlen, og som regulerer omsætningen af sukker i kroppen. De fleste katte med sukkersyge kræver dagligt injektioner med insulin og hyppige dyrlægebesøg. Dette kan være både følelsesmæssigt og økonomisk hårdt for ejer. Med den rette behandling kan katte med sukkersyge nogle gange opnå remission, hvilket betyder, at katten igen bliver i stand til at opretholde normal koncentration af sukker i blodet og derved ikke mere har behov for insulinbehandling eller hyppige dyrlægebesøg. Vi ved, at for at opnå bedst mulig kontrol og øge chancen for remission skal katten have insulin injektioner 2 x dagligt samt fodres med en diæt der har lavt indhold af stivelse og højt indhold af protein. Derudover ved vi at vægttab hos mennesker med type 2 sukkersyge også kan øge chancen for remission. Det er på nuværende tidspunkt uvist om overvægtige diabetiske katte også vil opnå bedre kontrol med et kontrolleret vægttab. Københavns Universitetshospital for Familiedyr samarbejde med Royal Veterinary College (engelsk veterinært universitet) undersøge effekten af diæt og vægt på katte med sukkersyge.

Vi håber, at projektet vil kunne hjælpe dyrlæger til at implementere et sikkert vægttabsprogram samt bidrage med vigtig viden om behandling af sukkersyge, til gavn for både katte og mennesker med denne sygdom.

Projektperiode:

2021-2023

Samarbejdspartnere:

Københavns Universitetshospital for Familiedyr vil i samarbejde med Royal Veterinary College (engelsk veterinært universitet) undersøge effekten af diæt og vægttab på katte med sukkersyge.

Kontaktinformation:            

Freja Kragh Nielsen

Dyrlæge, Ph.d.-studerende

Mail: freja.nielsen@sund.ku.dk

Tlf: 30449926

 

Charlotte Bjørnvad

Dyrlæge, professor, PhD, Dipl. ECVCN

Mail: crb@sund.ku.dk