Karakterisering af genetiske forandringer i kræft hos hund

Projektnavn: Karakterisering af genetiske forandringer i kræft hos hund
Patienter til studiet: Vi søger hunde som er diagnosticeret med, eller mistænkt for, mælkekirtelkræft, knoglekræft (osteosarkom) eller lymfekræft (lymfom) og som vejer mere end 2 kg.

Formål med projektet:

Kræft opstår når den normale cellefunktion forstyrres af forandringer i arvemateriale (mutationer). Disse forandringer opstår typisk når cellerne udsættes for skadelige stimuli, såsom UV-stråling, cigaretrøg mm.

Det specifikke sæt af skader/mutationer, der findes i en given kræftcelle, kan være med til at forudse sygdomsforløbet og hvilke behandlinger som kan være effektive. Desværre er beskrivelsen af disse skades-mønstre for nogle kræfttyper begrænset i hunde på nuværende tidspunkt. Derfor ønsker vi at forbedre vores viden omkring de specifikke skader der typisk sker i 3 typer af kræft; knoglekræft (osteosarkom), lymfekræft (lymfom) og mælkekirtelkræft. Dette vil hjælpe vores hunde, men fordi at der er utrolig mange ligheder med human kræft, vil det være muligt at udveksle viden mellem kræft i mennesker og kræft i hunde til gavn for begge parter.

Projektets formål er at undersøge hvilke forandringer (mutationer), der findes i kræftcellernes arvemateriale (DNA). Desuden vil vi undersøge sammenhængen mellem disse og sygdomsforløbet for at nærmere klassificere kræfttyperne hos hund. Dette vil fremme forståelsen af kræfttyperne, hvordan de opfører sig, samt vores mulighed for at give den mest effektive behandling.

Projektets forløb: I forbindelse med normal undersøgelse vil der vil blive udtaget en blodprøve og når hunden skal opereres, udtages en lille vævsprøve fra knuden, som vil blive sendt til DNA analyse, mens resten vil blive sendt til vævsundersøgelse som vanligt. Hunden vil altså ikke undergå undersøgelser ud over de sædvanlige. Såfremt hunden skal aflives kan prøverne udtages derefter.

Projektperiode: 2019-2021
Samarbejdspartnere: Projektet er et samarbejde mellem Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet og Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi på Uppsala Universitet.

Kontaktinformation:

Sophie Agger, Dyrlæge
PhD-studerende
Mail: sesa@sund.ku.dk
Tlf: 2128 8661

Maja Arendt, Dyrlæge
Lektor, PhD, DipECVIM-CA onkologi