Fodringsvejledning

Information vedrørende fodring af hunde og katte

Fodring/diæt indgår ofte som en integreret del af behandlingen af hunde og katte.

Der er udviklet flere forskellige diæter der tager specifikt hensyn til forskellige sygdomme blandt andet;

  • Nyrediæter der indeholder begrænset mængde proteiner og fosfor der ellers kan belaste nyrefunktionen.
  • Allergidiæter der indeholder proteiner der er skåret i så små stykker at de ikke kan forårsage en allergisk reaktion eller proteiner som dyret med stor sandsynlighed ikke har spist før og derfor ikke kan være allergisk overfor.
  • Led-diæter indeholder en øget mængde fiskeolie samt glucosamin der vides at have en gavnlig effekt på ledfunktionen.
  • Urinstensopløsende diæter er ofte nok til at fjerne sten i urinvejene så operation er unødvendig.

Derudover er der udviklet flere typer af slankediæter. Man bør ikke anvende et normalt vedligeholdelsesfoder hvis ens hund eller kat skal tabe sig da vitamin og mineralindholdet i normalt foder er justeret til at passe med et normalt energi/foderindtag. Hvis dyret får mindre foder får den mindre energi, men den risikerer samtidig at komme i underskud af vigtige næringsstoffer. Slankefoderprodukterne tager derimod højde for det lavere energiindtag og sikrer dermed et korrekt næringsstofindtag.

Information omkring overvægt

Overvægt er et stigende problem i den danske hunde- og katte-population. Det vurderes at 25-40% af de danske hunde og katte er kraftigt overvægtige. Overvægt øger risikoen for flere forskellige sygdomme. For hunde er der fundet sammenhæng mellem overvægt, ledlidelser og bugspytkirtelbetændelse samt forskellige typer cancer. For katte er der fundet sammenhæng mellem overvægt og sukkersyge, urinvejslidelser og hudproblemer. Det er vigtigt at huske på, at hvis en hund eller kat der bør veje 4-5 kg vejer 6 kg svarer det til ca. 20% overvægt. Dette er sammenligneligt med at en person der burde veje 80 kg i stedet vejer 100 kg.

Hvis din hund eller kat er overvægtig kan du få råd og vejledning i hospitalets butik og vi vil med glæde lave en vægttabsplan sammen med jer.