Apopleksi hos hund

 

Projektnavn: Apopleksi (blodprop i hjernen) hos hund
Patienter til studiet: Hunde med blodpropper i hjernen
Formål med projektet:

Formålet med dette forskningsprojekt er at indhente mere viden om de læsioner, der opstår i hjernen hos hunde, som rammes af apopleksi. Dette vil gøres ved hjælp af avancerede hjerneskanninger, som er uden bivirkninger for hunden. Håbet er, at vi gennem denne forskning kan medvirke til at afsløre sygdomsmekanismer, som er tilgængelige for nye behandlingsmetoder, og på den måde at kunne hjælpe hunde og mennesker med apopleksi til et bedre liv i fremtiden.

 

Apopleksi (blodprop i hjernen) er en af de hyppigste årsager til dødsfald blandt mennesker verden over. Hos mennesker der overlever, er apopleksi ofte årsag til svære fysiske og mentale handicaps.


Ligesom mennesker kan hunde også rammes af naturligt opstået blodprop i hjernen. Når det sker, vil man ofte se symptomer, som dem man kender hos mennesker, f.eks. lammelser og krampeanfald. Hundens hjerne og karforsyning har stor lighed med den menneskelige hjernes anatomi, og vi har i et tidligere forskningsprojekt kunnet påvise mange ligheder i forhold til hvilke dele af hjernen, som beskadiges ved den akutte blodprop.  

Projektperiode: 15. januar 2012 til d. 15. januar 20152012-2015
Samarbejdspartnere:

BEVILLINGSGIVER: Det Frie Forskningsråd, Teknologi og Produktion

Bevilling nr. 11-106689, Bevilliget beløb: 5.599.800 kr.

 

Aarhus Universitet

Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab (CFIN)


Syddansk Universitet

Institut for Molekylærmedicin, Syddansk Universitet


University of Oxford

Department of Pharmacology

Kontaktinformation: Professor, dyrlæge Mette Merendt og postdoc, dyrlæge Hanne Gredal