Spørgsmål og svar

Om COVID-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om aflivning

Når ens kæledyr skal afslutte sine dage, har man ofte mange tanker omkring hvordan det foregår og hvad der sker bagefter. Du er meget velkommen at ringe på forhånd og bestille en tid. Vi prøver altid at hjælpe med denne service hurtigst muligt og undgå ventetider. Somme tider vil dog akut syge eller tilskadekomne dyr prioriteres først.

Dyrlægen vil typisk forklare dig hvordan det hele foregår, og du kan altid selv vælge om du vil deltage når dit dyr skal sove ind. Når dyret er sovet ind, bliver det kremeret ved et dyrekrematorium. Dyrlægen vil typisk spørge dig, om du ønsker, at dit dyr må bruges ved undervisning af kommende dyrlæger, altid efter at det er sovet ind. Dyret vil under alle omstændigheder sendes til kremering efterfølgende. Hvis du ikke ønsker at dit dyr bruges til undervisning, eller hvis vi ikke spørger om det, bliver dyret altid sendt direkte til kremering. Hvis du ønsker det, kan dit dyr kremeres adskilt, så du kan få asken sendt hjem i en urne. Du må selvfølgelig også tage dit dyr med hjem igen, hvis du ønsker det.

 

 

 

 

Generelle spørgsmål

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der findes sygdomme, forårsaget af virus, som kan være meget alvorlige eller livstruende for dit dyr. Der er udviklet vacciner mod visse vira. Vaccinationen stimulerer dyrets immunforsvar, så dyret bliver rustet at bekæmpe den pågældende virus. Hvis dyret efterfølgende bliver smittet med en virus, som det er vaccineret mod, vil det være i stand til at bekæmpe infektionen uden at blive syg, eller ved kun at udvikle mild sygdom. Det er vigtigt, at dyret er raskt på tidspunktet for vaccination, fordi immunforsvaret ellers kan være optaget med at bekæmpe den pågående sygdom i stedet for at reagere på vaccinen. Der går ca 3 uger før en vaccine har effekt og vaccinationen skal typisk gentages efter et bestemt tidsinterval.

Katte kan f.eks. vaccineres mod calicivirus, panleukopænivirus og rhinotracheitisvirus.

Hunde kan f.eks. vaccineres mod hundesyge, smitsom leverbetændelse og parvovirus. 

Kaniner anbefales at blive vaccineret imod kaninpest og kanin gulsot. 

 

 

Man faster hunde og katte før operationer for at mindske risikoen for fejlsynkning af foder såfremt dyret skulle kaste op i forbindelse med bedøvelsen. Typisk skal dyret fastes 12 timer før operationen dog må det godt drikke vand. Kaniner, gnavere og andre små pattedyr skal ikke fastes før operation, mens fritter, fugle og krybdyr kun fastes efter aftale med dyrlægen.

 

 

Vores anbefaling er, at dyret bliver steriliseret eller kastreret inden det bliver kønsmodent, typisk omkring 6-9 måneder gammel. Man kan godt gøre det tidligere, men det kan være en fordel at dyret har en vis alder og kropsvægt før det bliver bedøvet. Ved at foretage indgrebet før første løbetid hos tæver og hunkatte, nedsætter man risikoen for udvikling af kræft i mælkekirtlerne på et senere tidspunkt i livet. Desuden forebygger man udvikling af livmoderbetændelse, som desværre er en relativt almindeligt forekommende sygdom hos ældre tæver og hunkatte. Ulemper ved sterilisation og kastration er at stofskiftet og appetitten ændres, så dyret kan få tendens til at tage på i vægt. Dette kan dog forebygges ved en god og velkontrolleret diæt. Især tæver kan også få en ændret pelskvalitet.